Sprawozdanie z działalności poselskiej

Szanowni Państwo,
dzięki Waszemu zaufaniu, przez ostatnie cztery lata pełniłem funkcję Posła na Sejm RP. Obecna kadencja Parlamentu dobiega końca, dlatego czuję się zobowiązany, aby przedstawić Państwu sprawozdanie z mojej działalności oraz efekty podejmowanych przeze mnie inicjatyw.

W swojej pracy kieruję się zasadą dostępności, a drzwi mojego biura poselskiego są zawsze otwarte dla mieszkańców. Jako poseł wielokrotnie zabiegałem o realizację spraw i rozwiązanie problemów, z którymi zgłaszaliście się do mnie. Od początku kadencji przygotowałem ponad 250 interpelacji i zapytań, które skierowałem do premiera i ministrów.
Spotykałem się także z mieszkańcami naszego miasta i regionu podczas 150 dyżurów poselskich. Na ich prośbę podjąłem kilkadziesiąt interwencji poselskich w instytucjach publicznych.

Pełniąc funkcję posła staram się rzetelnie i sumiennie wypełniać swoje obowiązki. Do tej pory uczestniczyłem w ponad 7 tys. głosowań, osiągając wysoką frekwencję 97 proc. Obecnie w Sejmie pracuję w dwóch komisjach: cyfryzacji, innowacyjności i nowoczesnych technologii oraz gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej. Uczestniczę także w pracach Zachodniopomorskiego Zespołu Parlamentarnego, którego celem jest wspieranie rozwoju naszego województwa oraz Parlamentarnego Zespołu „Zerwij z plastikiem”, który wspiera inicjatywy służące ochronie środowiska.

Jeśli chcecie, abym zajął się sprawą, która jest dla Was ważna, proszę o kontakt pod adresem arkadiusz.marchewka@sejm.pl lub pod nr tel. 508 377 387. Zachęcam także do odwiedzenia mojego biura poselskiego, które znajduje się przy al. Jana Pawła II 11/2 w Szczecinie.

Mam nadzieję, że przygotowane przeze mnie sprawozdanie z działalności spotka się z Państwa zainteresowaniem.

Moja praca w liczbach

W obecnej kadencji Sejmu wspierałem wiele inicjatyw. Do najważniejszych projektów, które zgłosiliśmy zaliczam:

Nasz region nie może być komunikacyjnie wykluczany i marginalizowany! Dlatego podejmowałem działania służące zmianom w rozkładach jazdy pociągów na trasie Szczecin-Warszawa. Przygotowałem również interwencje poselskie w sprawie zwiększenia liczby połączeń lotniczych pomiędzy lotniskami w Goleniowie i Warszawie.

Pracując w sejmowej komisji gospodarki morskiej bardzo wnikliwie prześwietlałem działania rządzących w tym ważny dla naszego miasta i regionu sektorze. Dzięki podjętym przeze mnie działaniom kontrolnym mieszkańcy mogli zobaczyć, że po dwóch latach od rzekomego rozpoczęcia budowy promu, nie dzieje się tam praktycznie nic.

Będąc posłem staram się być blisko ludzi i nie ograniczać do pracy za biurkiem. W ostatnim czasie odbyło się wiele obywatelskich zgromadzeń w obronie demokratycznych wartości i praworządności. Uważam, że moim obowiązkiem, jako parlamentarzysty, była obecność na nich. Z wielkim przekonaniem brałem udział w tych spotkaniach, wspierając wszystkich, dla których te wartości są ważne.

W obecnej kadencji Sejmu powołaliśmy Parlamentarny Zespół – Zerwij z plastikiem, który wspiera inicjatywy służące ochronie środowiska i ograniczeniu używania plastikowych opakowań. Sam zrezygnowałem z użytkowania tzw. foliówek i korzystam z ekologicznych worków wielokrotnego użytku. Zachęcam Was do tego samego.